Komoly problémákat okozhatnak a tüdő betegség lelki okai

tüdő betegség lelki okai

A tüdő betegség lelki okai sokszor egész mélyre vezethetőek vissza és megnehezíthetik a kórkép kezelését. Egyre több bizonyíték van arra, hogy ez az állapot szoros összefüggésben áll a rossz mentális egészséggel, különösen a szorongásos zavarokkal és a súlyos depresszióval. A mentális egészség kifejezés arra utal, hogyan érezzük magunkat és miként boldogulunk a mindennapi életben.

Ha a tüdő betegség lelki okai megnehezítik a mindennapokat, a fizikai tünetek mellett, nagyobb valószínűséggel tapasztalhatunk mentális problémákat is. Ha lélekben jól vagyunk, akkor nagyobb valószínűséggel gondoskodunk magunkról és jól fogadjuk a kezelését. Pozitívan viszonyulunk az élethez és szeretnénk részt venni a körülöttünk zajló dolgokban.

Ha a mentális egészségünk nem kielégítő, előfordulhat, hogy kevésbé érdekelnek minket azok a dolgok, amiket korábban élveztünk. Szorongóbbnak és feszültebbnek érezhetjük magunkat, nehezebben tudunk megbirkózni a mindennapi élettel és az állapotunk okozta stresszel.

Mire vezethetőek vissza a tüdő betegség lelki okai?

Nagyobb valószínűséggel tapasztalhatunk rossz lelki közérzetet, ha tüdőbetegséggel kell együtt élnünk. Ennek oka lehet, hogy nehezebben végezzük el ugyanazokat a tevékenységeket, mint a betegség előtt, nem tudnunk lélegezni, frusztráltnak érezzük magunkat vagy aggódunk a jövőnk miatt. Ez aztán hatással lehet arra, hogyan látjuk a munkahelyi szerepünket, a családdal és barátokkal való kapcsolatot, valamint az önbecsülésünkre is kihathat.

A tüdő betegség lelki okai befolyásolhatják a kórképpel való megbirkózási képességét is. Ez azt jelentheti, hogy szorongunk, mert nem kapunk levegőt, ezért kerüljük a testmozgást, depressziósak vagyunk és nem érzünk képességet arra, hogy bevegyük a gyógyszereket vagy kerüljük a társas helyzeteket és elszigeteljük magunkat. Ez egy negatív eseményekből álló kört hoz létre, hiszen ha a tüneteket nem kezeljük megfelelően, akkor rosszabbul leszünk.

De tehetünk lépéseket azért, hogy segítsünk magunkon, például megtudhatjuk, honnan gyökereznek esetünkben a tüdő betegség lelki okai. Ez segíthet megelőzni azt az érzést, hogy képtelenek vagyunk megbirkózni vele. Az is lehet, hogy olyan dolgokat szeretnénk beépíteni az életünkbe, amiket élvezetesnek találunk, például valami újat tanulni vagy több időt szánni magunkra.

Ez különösen akkor lehet hasznos, ha úgy érezzük, hogy képtelenek vagyunk megtenni azokat a dolgokat, amik korábban könnyen mentek. Ha úgy érezzük, hogy nem boldogulunk jól, akkor beszéljük meg ezt egy szakemberrel még azelőtt, hogy a tüdő betegség lelki okai súlyosbodnának!

Apróságok miatt is előfordulhat az éjszakai köhögés gyereknél

Az egyik kellemetlen jelenség, ami megzavarhatja az egész család éjszakai pihenését, az éjszakai köhögés gyereknél. A köhögés önmagában is kellemetlen és meglehetősen bosszantó tünet, ráadásul ha a kicsi szenved tőle, az különös aggodalmat okoz. Az éjszakai köhögés gyereknél nem szabad, hogy félelmet okozzon, azonban meg kell érteni az okait és megfelelő erőfeszítéseket kell tenni a leküzdésére.

Mint tudjuk, a köhögés a szervezet védekező reakciója, a légutak reflexes megtisztítása a különböző irritáló anyagoktól, például a portól, a száraz vagy hideg levegőtől és az allergénektől. Általában az éjszakai köhögés gyereknél a szervezet fertőző betegségek elleni küzdelme során jelentkezik, mert az immunrendszer ilyenkor ellenállást biztosít a kórokozókkal szemben és reflexszerűen elkezd megszabadulni tőlük.

Előfordulásának azonban más okai is vannak. A legtöbb esetben a köhögés az éjszakai órákban gyakoribb, mert fekvő helyzetben a nyálkás váladék felhalmozódik a gyermek garatában. Ez annak eltömődéséhez vezet és köhögést vált ki. A gyermek vízszintes testhelyzetben sokkal nehezebben köhög fel, így a köhögés hosszabbá és intenzívebbé válik.

Az orvosok határozottan azt tanácsolják a szülőknek, hogy ne öngyógyítsanak, amikor az éjszakai köhögés gyereknél fordul elő! A szirupok és más gyógyszerek a kezdeti szakaszban valóban csökkentik ennek a tünetegyüttesnek a megnyilvánulását, de az okok megmaradnak. Ez pedig a betegség krónikusságához vagy más veszélyes kórképek kialakulásához vezethet.

Éjszakai köhögés gyereknél – melyek az okai?

A legfiatalabb betegeknél elég gyakran a következő tejfog kitörése során nemcsak olyan kellemetlen tüneteket figyelnek meg, mint az orrfolyás és a láz, hanem az éjszakai köhögés is, ami megzavarja a baba nyugodt alvását. A fogzás után azonban ez és más tünetek biztosan megszűnnek, a gyermek pedig már nem fog köhögni álmában.

Száraz levegő a szobában

A túl száraz szobai levegő irritálóan hat a légzőszervek nyálkahártyájára, ami köhögési rohamokhoz és horkoláshoz vezet. Különös figyelmet kell fordítani a levegő párásítására és rendszeresen szellőztetni kell a szobát az év hideg hónapjaiban, amikor kezdődik a fűtési szezon és a radiátorok teljes kapacitással dolgoznak.

Az éjszakai köhögés gyereknél elég gyakran allergia miatt alakul ki és további tünetek is jelentkezhetnek. Az allergén meghatározásához korlátozni kell a gyermek érintkezését olyan dolgokkal, amik a szülőkben gyanút keltenek és a továbbiakban kerülni kell azokat.